V-ati familiarizat probabil cu tehnologiile folosite la televizoarele LCD, LED, plasma sau 3D.
Dar despre televizoarele OLED se stiu mai putine lucruri, desi cateva modele au aparut deja pe piata.
OLED reprezinta ultimul racnet in materie de tehnologii de fabricatie a televizoarelor.
Din cauza denumirilor apropiate, adesea se face confuzie intre tehnologia LCD, LED si cea OLED.
Televizoarele LCD si LED au nevoie de lumina de fundal pentru producerea imaginii.
Televizoarele LCD (Liquid Crystal Display) redau imaginea prin filtrarea selectiva a luminii albe. Ele au in spatele ecranului lampi fluorescente cu catod rece (Cold Cathode Fluorescent Lamp), care nu se pot opri in timpul functionarii, si din acest motiv timpul de raspuns si rata de contrast a LCD-urilor e mai slaba.
Televizoarele LED au de asemenea display cu cristale lichide, dar ofera o imagine mai luminoasa si un contrast mai bun datorita LED-urilor plasate in spatele ecranului.
Televizoarele OLED folosesc diode electro-luminiscente organice care emit lumina in contact cu curentul electric. Pentru ca nu au nevoie de lumina de fundal, grosimea display-urilor e foarte redusa, de cativa mm.
Display-urile care folosesc tehnologia OLED sunt dispozitive cu auto-iluminare, flexibile, usoare, cu nivel de contrast ridicat, timp rapid de raspuns si o reproducere superioara a culorilor. In plus, un consum foarte redus de energie.
Printre dezavantajele materialelor OLED se numara rezistenta redusa la contactul cu apa, durata mai scurta de functionare si costurile de fabricatie inca ridicate.
Deja folosita in prezent la smartphone-ri si tablete, tehnologia OLED s-ar putea extinde in domenii din cele mai diverse, odata cu dezvoltarea ei.
Spre exemplu, la fabricarea de lampi de iluminare pentru birou, la constructia de indicatoare tip foita, luminoase si flexibile, la realizarea afisajului de bord al autoturismelor, in diferite aplicatii industriale si medicale, in broadcasting, sau chiar la confectionarea unor materiale textile care ar putea revolutiona lumea modei.
Noua tehnologie pare a fi foarte promitatoare si marile companii producatoare de aparatura electronica sunt dispuse sa investeasca in dezvoltarea ei, considerand-o tehnologia viitorului.
Se estimeaza ca in 2-3 ani, fabricantii de electronice de consum vor trece deja la productia de masa de televizoare OLED.